Hoogbegaafde kinderen zijn kinderen met aangetoonde intelligentie van 130 en boven. Ze leren heel snel en kunnen verbindingen tussen onderwerpen aan elkaar knoppen. Omdat Chinees zo'n aparte taal is, is het interessant voor hoogbegaafde kinderen om te leren. Uit ervaring zagen we dat Chinees een best lastige taal is voor de kinderen. Er zijn een paar redenen:

 1. The drempel om Chinees te leren is hoger dan bij de meeste talen.
  Chinees is niet als Europese talen waar je makkelijk een woord kan lezen zelfs als je de taal niet kent. Denk aan een Engels of Spaans woord. Zelfs als je het woord niet kent, kan je hem nog uitspreken. Het zit heel anders bij Chinees waar je geen idee hebt hoe een woord klinkt als je het ziet. Dit is ook een belangrijke stap voor hoogbegaafde kinderen: niet opgeven en blijf leren zelfs als het niet makkelijk is.

 2. Vier nieuwe vaardigheden.
  Luisteren, lezen, spreken, schrijven: Nieuwe klanken voor de oren, vreemde maar mooie karakters om te schrijven, andere manieren om klanken te maken (ronder mondje of klanken maken net achter de tanden) en goed een karakter leren schrijven.

 3. Chinese karakters een raadsel?
  Het Chinese schrift is samengesteld door verschillende onderdelen. Als je onderdelen weet, kan je waarschijnlijk de betekennis van een woord raden. Dit is heel interessant voor de kinderen om de betekennisen van nieuwe woorden zelf te ontdekken.

 4. Fysieke verandering.
  Om een taal te leren, gebruiken we de linker hersenhelft. Om het Chinese schrift te leren schrijven, gebruiken we de rechter hersenhelft. Het was aangetoond dat kinderen die Chinees leren, maken meer verbindingen tussen twee hersenhelften en de capaciteit om nog meer te leren, is verhoogd. In een onderzoek was het gesuggereerd dat Chinese kinderen slimmer zijn dat kinderen die geen Chinees leren, tot de leeftijd van 12 jaar.

 5. Voordeel van leeftijd.
  De vier tonen van de taal kunnen kinderen in het algemeen veel beter horen dan als ze ouder worden. Bepaalde klanken kunnen kinderen makkelijk maken terwijl het langer duurt voordat volwassenen het kunnen (of nooit). De kans om de klanken goed onder de knie te krijgen, is echter zeer kort.

Het is bijzonder interessant voor de leerlingen van basisscholen en middelbare scholen nu al kennis te maken met de Chinese taal en cultuur. Waarom? Omdat wanneer de kinderen klaar zijn om in de arbeidsmarkt te stappen, is China waarschijnlijk een nog grotere speler op het internationale platform dan nu. Hun begrip voor de taal en cultuur zal hen ongetwijfeld helpen met hun interesse en ambities in China.

Vanaf 2015 mogen VWO-scholen Chinees aanbieden als een eindexamenvak. Het pilotproject Chinees als examenvak op 9 scholen was zo goed ontvangen dat minister Sander Dekker (onderwijs) op 11 nov 2013 heeft besloten dat alle middelbare scholen Chinees aan mogen bieden als een examentaal ter vervanging van Frans en Duits. We kunnen zien dat op een nationaal niveau krijgt Chinees steeds meer aandacht en positie.

Onze docenten zijn van Chinese afkomst en native speakers. We spreken standaard Chinees (putonghua/Mandarijn) en laten alle leerlingen standaard versimpeld schrift leren. We werken graag nauw met begeleiders en leerkrachten en bieden aangepaste materiaal aan de kinderen van elke leeftijd en groep. Indien nodig bieden we ook priv´┐Ż lessen aan naast de lessen.


 

Hoogbegaafde kinderen

Interesse in Chinese lessen voor hoogbegaafde kinderen van ouders en scholen begon in 2007 voor het Chinees Leercentrum. Toen begonnen we met twee briljiante kinderen die erg veel van de lessen hebben genoten. Sindsdien gekoppeld met de explosieve groei van China, groeit de vraag voor Chinese lessen ook. We zijn erg blij dat we deze bijzondere groep kinderen onze taal en cultuur kunnen laten leren.

E: info@chineesleercentrum.nl   |   T: 06 1499 3141   |   Vacature   |   Privacy statements   |   Contact

Alle rechten ©, Copyright Chinees Leercentrum 2007 - 2012
Powered by hippette, Ontwerp & productie rechten
Website is gemaakt voor Internet Explorers