Middelbare scholieren zijn volwassener en hebben vaak een ietwat duidelijker idee wat ze willen leren. We willen die natuurlijke nieuwsgierigheid verzorgen. Onze lessen als een keuzevak, zijn heel gevariëerd. Ze leren ook spreken, schrijven, luisteren en lezen net zoals de andere leerlingen. Behalve sudoku's, liederen en verhalen, krijgen ze bovendien activiteiten als debat over éénkindspolitiek of communisme vs kapitalisme. Hun leerstof is inclusief informatie over Mao Zedong, Tibet, Dalai Lama, Confucius, Culturele Revolutie, Tian'anmen incident en veel meer. Hun leerstof is verdiept en ze leren van elkaar en de politiek en beleid te vergelijken tussen Nederland en China. Dit is het juiste niveau of deze stof aan te bieden want ze kunnen ook informatie vergelijken met andere vakken (bijvoorbeeld, geschiedenis) op school. De vakken hangen op deze manier goed samen. Dit verrijkt hun onderwijs en verbreidt hun kennis.

Omdat er geen boek op de markt was voor modules die 6 tot 9 weken duren, zijn we aan de slag gegaan om een op maat gemaakte methode aan te maken voor deze groep. Zo waren 'Chinees voor Ons I & II' geboren, met de bijpassende werkboeken. In deze methode die in het Nederlands is geschreven, richtten we ons op de informatie die middelbare scholieren interessant zullen vinden. Bijvoorbeeld informatie over het Chinese feest 'Zhongyuan jie' (Chinese halloween), lange muur (kan je hem op de maan ook zien?) en tafelmanieren, inclusief hoe je eetstokjes moet leren houden (om M&M snoepjes te kunnen eten) zijn in het boek. Verder vinden ze ook interessante dingen in het boek zoals, 'hoe SMS'en de jongeren in China in het Chinees?', 'Is het mogelijk een Chinese URL aan en op te vragen?' en andere vergelijkbare termen in het Nederlands en Chinees. Bijvoorbeeld, hoe zeg je Nederland, tulpen, windmolen en klompen in het Chinees, en hoe heten loempia's, kungfu en hondenvees eigenlijk in het Chinees?

Als u interesse heeft voor deze aangepaste leerstof voor middelbare scholen kunt u ons mailen. Hier zijn alvast 3 voorbeeldpagina's uit ons boek:

Hoofdstuk 2, Pagina 14 (3 mb) >>
Hoofdstuk 2, Pagina 17 (2 mb) >>
Hoofdstuk 2, Pagina 23 (2 mb) >>

Om Chinees aan te bieden op school, kunt u de volgende doen:

School:

  • Contact opnemen with het Chinees Leercentrum via email info@chineesleercentrum.n of telefoonnummer 06 1499 3141.

Ouders:

  • Ouders nemen het initiatief om bij de school aan te kaarten dat ze wensen dat hun kind Chinees volgt.
  • Schakel het Chinees Leercentrum in voor een afspraak met de school directie of IB.
  • Chinees Leercentrum maakt afspraak met school over de omvang, inhoud, duur, (start)tijd en dag van de lessen.
  • Om een klas te vormen, stellen de leerkrachten voor, wie in hun klassen de uitdaging nodig heeft.
  • Ouders zijn daarna uitgenodigd voor een informatieavond. Ouders kunnen daarna beslissen of ze hun kind naar Chinese les willen sturen of niet.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het betalen van het lesgeld:
  • De lessen worden door de school betaald. Deze vorm komt meestal voor als de lessen deel uitmaken van keuzemodules.
  • De ouders betalen voor de lessen en de school ondersteunt de lessen door het beschikbaar maken van leslokaal en andere materie.
  • De kosten worden door beide partijen verdeeld.
 

Middelbare scholen

Er zijn steeds meer interessen van middelbare scholen om Chinese lessen aan te bieden. Een paar jaar terug ging het vaak om keuzemodule voor brugklassers. We kregen tegenwoordig ook vragen over Chinees als examenvak en Chinees in plaats van de andere moderne talen. We vinden deze trend zeer boeiend en geweldig. Dit betekent dat de scholen en markt zich klaar maakt voor de volgende fase van Chinese lessen. CLC is blij dat we dit begin fase en de volgende fase mee mogen maken.

Op maat gemaakte leermethode: Chinees voor Ons 1 & 2 (met werkboeken)Debat tijdens Chinees

E: info@chineesleercentrum.nl   |   T: 06 1499 3141   |   Vacature   |   Privacy statements   |   Contact

Alle rechten ©, Copyright Chinees Leercentrum 2007 - 2012
Powered by hippette, Ontwerp & productie rechten
Website is gemaakt voor Internet Explorers