2015:


Lesmethode deel 2 voor basisscholen

De nieuwe methode "Chinees Op Maat Boek 2: Ons Leven in Nederland en China" is nu beschikbaar voor basisschoolleerlingen. Dit 82bladzijden tellende tweede deel bestaat uit een leer- en een werkboek in een. Basisscholieren leren hieruit nog meer over de taal, ze leren vragen te stellen over het leven in China en antwoorden te geven over hun eigen leven in Nederland. Er zijn veel kansen om nieuwe woorden te leren zoals kaas, tulpen, fietsen, diverse huisdieren, de Chinese muur en de laatste keizer van China. "Chinees Op Maat Boek 2: Ons Leven in Nederland en China" is dus niet alleen een taalboek, maar ook een boek over de geschiedenis en het leven in China.

Het is de bedoeling dat dit boek anderhalf tot twee jaar meegaat. Na dit deel 2 komt deel 3 "Wetenschap en Technologie' in 2016 uit.

Verkrijgbaar via:

 • Chinees Leercentrum CLC
 • Ook verkrijgbaar via Mingya Books in Amsterdam;
 • Geïnteresserden die een digitaal voorbeeld van het boek wensen te ontvangen, kunnen contact met ons opnemen.

 • 2014:

  Nieuwe leermethode voor basisscholen!

  Met veel trots presenteren wij de nieuwe methode 'Chinees Op Maat: Entreeblok' . Het 74-bladzijden tellende boek is 2-in-1. Het is tegelijk een leer- en een werkboek waarin basisscholieren kennis maken met de taal de klanken, het schrift kunnen oefenen en leren over de Chinese cultuur.

  Geen doorsnee leermethode
  We hebben gemerkt dat onze leerlingen (voornamelijk hoogbegaafden en leerlingen op plus-klassen) meer nodig hebben dan alleen taal en cultuur. Daarom staat er in dit boek ook informatie over hoe ze moeten leren leren, en wat een goede leerhouding en –gewoonte is. Bijvoorbeeld hoe ze moeilijke karakters kunnen leren schrijven en onthouden (leeraanpak), wanneer ze huiswerk moeten maken (time management), en waar ze op moeten letten (de 'Gouden Driehoek' van karakter, uitspraak en betekenis).

  Het is de bedoeling dat dit boek anderhalf tot twee jaar meegaat. Na dit boek zijn er nog meer boeken met thema's zoals 'Het Leven in Nederland en China' waarin scholieren leren hoe ze hun leven in Nederland in het Chinees kunnen uitleggen en hoe ze over het leven in China kunnen vragen. Ze leren woorden zoals 'klompen', 'windmolen', 'kaas', 'Boeddhistische tempel', 'Chinese muur'. Er komen meer thema's zoals 'Wetenschap en Technologie' (de 4 grote uitvindingen uit China), 'Feesten en Spellen' (Chinees nieuwjaar en schaakspel) en 'Aardrijkskunde'.

  Verkrijgbaar via:

 • Chinees Leercentrum CLC
 • Ook verkrijgbaar via Mingya Books in Amsterdam;
 • Geïnteresserden die een digitaal voorbeeld van het boek wensen te ontvangen, kunnen contact met ons opnemen.

 • 2013:

  Chinees als VWO eindexamentaal

  Op 11 nov 2013 heeft minister Sander Dekker (onderwijs) besloten dat na het zeer succesvolle pilotproject op 9 middelbare scholen waar leerlingen hebben Chinees als een eindexamenvak afgelegd, mogen voortaan andere middelbare scholen ook Chinees als een eindexamenvak aanbieden. Chinees mag gekozen worden als een tweede vreemde taal (na Engels). Het heeft nu dezelfde als Frans en Duits op scholen. Dit is een verwacht en zeer welkomd bericht. Als u Chinees als een eindexamenvak op school wilt opzetten, graag contact met ons opnemen.

  CLC op RTV Utrecht

  We mochten in januari 2013 op RTV Utrecht CampusCam/CampusTalk over ons cursusaanbod op middelbare scholen praten. > Video

  2012:

  Nieuwe klassen van start

  Na drie proeflessen besloten twee Utrechtse klassen kinderen door te gaan met de Chinese lessen tot aan de zomervakantie. Tegelijkertijd begint een Amsterdamse groep kinderen (groep 3 - 6) ook op dezelfde dag met Chinees. Veel plezier en succes!

  Een UniC ervaring

  Geïnteresseerde leerlingen en ouders van UniC middelbare school zijn geweest bij een informatieavond om de inhoud van Chinese lessen op te halen. Chinees Leercentrum geeft al sinds dit jaar met veel plezier lessen op UniC. Na de herfstvakantie beginnen we met deze nieuwe groep leerlingen.

  Taiji voor kids

  Twee Taijibeoefenaren waren op een school in Utrecht geweest om een demonstratie te geven aan de kinderen. CLC geeft al 5 jaar les op deze school en door goed geluk, konden we deze twee shifu's (meesters) uitnodigen naar Utrecht. De kinderen waren onder de indruk van deze vorm van kungfu (spel je eigenlijk 'gongfu' in Hanyu pinyin). Ze hebben kennis gemaakt met Taiji quan (vuist), Taiji jian (zwaard) en Taiji gun (stok).

  Website van school >>
  De CLC Draak vliegt door

  Het nieuwe schooljaar is aangebroken voor iedereen. Het Chinees Leercentrum welkomt alle oude en nieuwe leerlingen, scholieren en volwassenen. In de eerste twee weken, krijgen we al ruim 30 nieuwe leerlingen. We zijn erg blij dat de interesse in de Chinese taal en cultuur nog heel groot is. Nieuwe en oude leerlingen, welkom!

  We zijn er bijna!

  Na 9 maanden hard werk, is het einde van het schooljaar in zicht. Op dit moment zijn we druk bezig met afspraak maken met verschillende scholen. We zijn heel dankbaar dat we nog steeds bij verschillende basisscholen ons werk voort mogen zetten. We zijn even dankbaar dat de middelbare schoolklassen door gaan. Wat erbij komt zijn vervolgcursussen op middelbare scholen. De mogelijkheid om Chinees op een Utrechtse middelbare school aan te bieden als examenvak is aanwezig. Meer duidelijkheid na de zomervakantie.

  Daarnaast willen we een nieuwe klas voor volwassenen in Utrecht/Maarssen na de zomervakantie starten. Het zal een cursus van 12 lessen zijn, op een vrijdagmiddag voor zakelijke mensen. Informatie volgt binnenkort.

  'Kwart van slimme VWO'ers niet in 6 jaar kaar'

  Vandaag stond het in het nieuws dat bij bijna een kwart van de leerlingen die met een zeer hoge CITO-score 549-550) naar het VWO gaan, lukt het hen niet om de opleiding binnen 6 jaar af te ronden. Dit komt mede doordat ze in gemengde klassen terechtkomen en omdat ze onvoldoende begeleiding krijgen op school. Als ze in het eerste jaar in een gemengde klas les krijgen, hebben leerlingen 10% minder kans om het VWO op tijd af te maken. Komen kinderen in de tweede en derde leerjaar ook in een gemengde klas, dan lopen hun kasen zelfs nog verder terug: respectievelijk 16 en 32 procent.
  Meer info

  Bezoek aan 'Gouden Eeuw van China: Tangdynastie'

  Het Drentsmuseum heeft een tentoonstelling 'Gouden Eeuw van China: Tangdynastie' gehouden. Met een groep van 19 kinderen en ouders zijn we naar deze boeiende tentoonstelling gegaan. Het Chinees Leercentrum geeft heel veel aandacht aan niet alleen het leren van boeken maar wanneer mogelijk is, brengen we de leerlingen graag naar tentoonstelling, voorstelling, Chinatown enz.. Dit geeft een extra dimensie van China en Chinees. Het leert dat Chinees niet alleen in een klaslokaal te vinden is, maar ook in de maatschappij.


  Top drukte in dit leerjaar!

  Het leerjaar 2011/2012 kent een top jaar. We zijn begonnen met 12 klassen en heel gauw zijn we uitgebreid naar 22. We mogen ruim 300 nieuwe en oude leerlingen welkomen. Ze zijn zo jong als 4,5 jaar tot volwassenen. Opmerkelijk hebben we dit jaar bij een paar nieuwe middelbare scholen mogen beginnen. We zijn heel blij met deze nieuwe ontwikkelingen. We hebben dit jaar ook een nieuw boek voor middelbare scholieren uitgebracht: "Chinees voor ons II". Boek I van dezelfde titel is al eerder 3 jaar geleden uitgebracht.

  De Draak is er weer!

  Het jaar van de draak kwam vroeg dit jaar, op 23 jan 2012 al. Normaal gesproken vieren we het begin van de lente pas in februari, maar dit betekent niet dat we minder enthousiast zijn met de draak! Draak is het enig mythische dier in de Chinese dierenriem. CLC wenst u een spannend nieuwjaar vol passie, positieve energies en geluk toe!  2011:

  Invloed op cognitieve ontwikkeling

  Onlangs verscheen een Brits onderzoek over de intelligentie van schoolgaande kinderen. Terwijl het eerder werd gedacht dat IQ niet te veel veranderen nadat een kind rond 12 jaar wordt, constateerde het onderzoek toch anders. Ze lieten zien dat de intelligentie van tieners toch wel met tientallen punten over de jaren kan schommelen. ANP nieuws, 21 okt 2011: 'De traagst groeiende boom kan ook de hoogste boom worden', zei gisteren hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles. Hij reageert hiermee op Brits onderzoek dat heeft aangetoond dat het IQ van tieners over de jaren heen tientallen punten kan veranderen. 'Deze bevinding is heel belangrijk, maar bevestigt ook wat een aantal collega's en ik al jaren roepen: dat het IQ van een kind niet statisch is en dat omgevingsfactoren van groot belang zijn.'
  Meer info

  China voor ondernemers

  China wordt al een tijdje gezien waar men goedkope goederen kan laten (na)maken. Hoe zit het precies om daar een fabriek op te richten, een kantoor te vestigen en wat zijn de arbeids- en milieuwetten? Met wie moet men aan tafel gaan praten? Is de infrastructuur gered voor de Nederlandse bedrijven? Om een indruk te krijgen, kunt u de volgende pagina's bekijken:

 • Missie naar China
 • China Café

  Zelf-studie opdrachten en antwoorden voor kinderen

  Om iets meer extras te geven aan onze kleinere leerlingen (en ook volwassenen leerlingen!) hebben we een selectie van boeken vertaald. Samen met opdrachten en antwoorden hopen we dat de kinderen zelf de interesse hebben om dit in eigen tijd te doen. Ze krijgen begeleiding indien nodig. Bekijk de opdrachten >>

  Lettertypen en Gedicht voor kinderen van onze klassen

  Zoek je leuke lettertypjes? We hebben hier er twee voor je! Kijk ook naar het gedicht uit Tang Dynastie dat onze leerlingen hebben geleerd! Download de lettertypen en geluid voor het gedicht hier!

  Chinees als examenvak. Hoe werkt het?

  Onlangs verscheen op het nieuws dat Chinees als examenvak op middelbare school wordt gegeven. Dit is zeer interessant en spannend nieuws, niet alleen voor ons en de leerlingen, maar ook voor de leerkrachten en begeleiders op scholen en ouders. Hier is het NOS Journaal nieuws video op televisie. Wij op het Chinees Leercentrum werken er ook aan! Email ons voor meer details.

  2010:

  Chinees Nieuwjaarviering op Utrechtse en Burense scholen

  Trouw aan traditie hebben we ook dit jaar op scholen in Utrecht en Buren Chinees nieuwjaar gevierd. Vorig jaar hadden we veel spelletjes gedaan en een film bekeken. Dit jaar hebben we Chinese dumplings gemaakt. Wat zijn ze lekker, zeg!

  Zie foto's van Nieuwe Regentesseschool >>
  Zie verslag van feest op Nieuwe Regentesseschool >>
  Zie video en verslag van De Kastanjepoortschool >>

  Foto's van de Verboden Stad in Beijing

  Wilt u een impressie van waar de Chinese keizers hebben gewoond? Kijk naar onze foto's van de Verboden Stad in Beijing. Beijing is niet altijd de enige hoofdstad van China geweest. Kent u de andere hoofdsteden?

  P.C. Hooft in het Chinees

  In de Dichtersbuurt in Utrecht staan muren met gedichten van o.a. dichters, P.C. Hooft. Het Chinees Leercentrum werd gevraagd om mee te doen aan dit project van de buurt. Natuurlijk doet het CLC graag mee aan dit buurtproject en het is toch erg leuk om Chinese karakters in het groot te zien, en het is ook lekker sociaal!  Cultuurlessen voor volwassenen - Themaavond: onze gezondheid


  Even onze "Qi" (energie) zoeken via Taiji.


  Acupunctuur hoort uiteraard bij de Chinese gezondheidszorg!


  Lesmateriaal voor volwassenen

  Volwassenen (en een kind) in en rond Buren volgen sinds maart Chinese taal- en cultuurles van het Chinees Leercentrum. De lessen zijn een keer per 2 weken en duurt tot aan de zomervakantie. Lesmaterialen zijn beschikbaar. Als u de materialen wilt ontvangen, graag een verzoek via dit formulier aan ons sturen.

  Een les over kalligrafie en eigen naam in het Chinees laten schrijven. >>

  2009:

  Leonardo-onderwijs in Algemeen Dagblad

  Er stond een artikel over het Leonardo-onderwijs in het Algemeen Dagblad van 7 juli 2009. Zie website. Er moet meer aandacht en geld komen voor de kinderen die in de plus groepen zitten. "Ze vervelen zich, zijn onzeker, gedemotiveerd en presteren daardoor juist slecht. In de Leonardoklassen veranderen ze binnen afzienbare tijd." Het Chinees Leercentrum geeft sinds januari 2009 Chinese lessen aan de kinderen van de Leonardoscholen in Erichem en Ommeren.


  Chinees Nieuwjaarsfeest in Erichem

  Ook in Erichem hebben we het Chinese nieuwjaar gevierd. De 26 kinderen van de Leonardoklassen in zowel Erichem als Ommeren zijn naar Kastanjepoortschool in Erichem gekomen in feestelijke kostumen om spelletjes te doen en Chinese spreukjes en nieuwjaarswoordjes te schrijven.

  Zie foto's >>


  Chinees Nieuwjaarsfeest in Utrecht

  We hebben met de leerlingen van de Nieuweregentesseschool en de Maliebaanschool het Chinees Nieuwjaar samen gevierd op 29/1/9. We begonnen met optreden van de gevorderde en de jongste groepen leerlingen. Ze hadden gezongen en een tongbreker gedaan. Ze waren heel goed. Daarna hebben we allerlei Chinese spelletjes gedaan--bingo, checkers, wei qi (of "Go"), veertjes voetballen, tekenfilms en speelfilms gekeken. We hadden zelfs een Chinese schaaktoernoei gehouden! De kinderen kunnen wel nu echt schaken!

  Zie foto's >>

  Cygnus Gymnasium Openavond

  De leerlingen van groep 7/8 kwamen in groot aantal met hun ouders naar de openavond van het Cygnus Gymnasium op 14 jan 2009. Deze groep kinderen gaat binnenkort naar een middelbare school en ze zijn op het Cygnus Gymnasium om te kijken of de school en het cursusaanbod bij hen passen. Het CLC heeft 25 leerlingen en hun ouders in totaal verwacht maar er kwamen rond 40 mensen naar de proefles Chinees. Er waren nog meer mensen buiten het klaslokaal om mee te doen aan de proefles. Het was nuttig voor de kinderen en ouders om te weten wat de kinderen gaan leren als ze Chinees als een keuzemodule kiezen. Behalve taallessen, krijgen de leerlingen tijdens de echte lessen, informatie over cultuur, kans om kalligrafie te leren en een bezoek naar een boeddhistische tempel. De sfeer was gezellig en de proefles was veel te snel voorbij!

  De volgende openavond die leerlingen weer een proefles Chinees mogen volgen is op 28 jan om 2045 uur, natuurlijk op het Cygnus Gymnasium in de Linnaeushof 48 te Amsterdam.

  Als u interesse heeft voor deze aangepaste leerstof voor middelbare scholen kunt u contact met ons opnemen. Hier zijn alvast 3 voorbeeldpagina's uit ons boek:

  Hoofdstuk 2, Pagina 14 (3 mb) >>
  Hoofdstuk 2, Pagina 17 (2 mb) >>
  Hoofdstuk 2, Pagina 23 (2 mb) >>


  Leonardoklassen gaan voor CLC

  Kinderen van de drie Leonardoklassen (groepen 5/6, 7/8) in Erichem en Ommeren beginnen 2009 goed met Chinese lessen. Leonardoklassen (sommige scholen hebben het "Leonardouur") zijn bedoeld voor hoogbegaafde kinderen en op deze scholen zitten ze alleen met andere hoogbegaafde kinderen in hun eigen groepen. CLC heeft er erg veel zin in om met deze kinderen samen te werken!

  Lees artikel in de krant "De Gelderlander" van 9 jan 2009 >>  2008:

  Een nieuw schooljaar, een sprankelende start


  Kinderen
  Het nieuwe schooljaar 2008/2009 is inmiddels begonnen, ook voor het CLC. De klassen voor hoogbegaafde kinderen in Utrecht gaan door, en ze moeten in dit schoolblokje zichzelf kunnen voorstellen in complete zinnen. Het wordt spannend!
  Foto's van les op school >>

  Volwassenen
  En we zijn ook zeer blij dat er meer volwassenen bij ons zijn ingeschreven. Lessen op maat geven vinden we erg interessant. We blijven scherp en alert als we lessen aan volwassenen geven doordat volwassenen aanzienlijk veel meer ervaringen hebben dan kinderen. We vinden dit een extra leuk punt.

  Middelbare school
  Er is nog een bijzonder nieuws voor dit jaar--het Chinees Leercentrum is vanaf dit schooljaar begonnen met lesgeven aan middelbare schoolleerlingen in een gymnasium in Amsterdam. Deze groep van 17 leerlingen krijgt leerstof die speciaal is gemaakt voor hen door CLC. Ze krijgen een breed programma aangeboden met aantrekkelijke leerstof, aandacht voor uitspraak, oefeningen, video's bekijken, informatie over cultuur en zelfs een bezoek aan een tempel om meer over religie in China te weten.

  Als u interesse heeft voor deze aangepaste leerstof voor middelbare scholen kunt u ons mailen. Hier zijn alvast 3 voorbeeldpagina's uit ons boek:

  Hoofdstuk 2, Pagina 14 (3 mb) >>
  Hoofdstuk 2, Pagina 17 (2 mb) >>
  Hoofdstuk 2, Pagina 23 (2 mb) >>


  Het Chinees Leercentrum heeft wéér spannend nieuws!
  We zijn begonnen met speciaal voor kinderen aangepaste taal- en cultuurles. In bijzonder geven we les aan hoogbegaafde kinderen (plus groep) van basisschool leeftijd. Deze kinderen leren niet alleen de taal spreken en lezen, maar ook de Chinese karakters te schrijven. Voor sommige mensen zijn de Chinese karakters net kleine schilderijtjes. Om de karakters te kunnen onthouden en opschrijven, ontplooien de kinderen hun artistieke (rechtse) hersens. Lees meer >>


  Het Chinees Leercentrum op O.B.S. Burcht, Herengracht, Amsterdam
  Op 25 juni werd het Chinees Leercentrum uitgenodigd door de Openbare Basisschool Burcht aan de Herengracht, Amsterdam voor hun eindfeest. Het was een zeer bijzondere ervaring want er waren minstens 1000 mensen (waaronder 500 kinderen) op het feest! Chinees Leercentrum mocht diverse activiteiten uitvoeren zoals: Taiji 108 Yang-stijl demonstratie, kinder Kungfu, Chinese karakters leren, Olympische Spelen 'cheer' en 'weetjes' leren, Chinese verhalen voorlezen, Nederlandse namen in het Chinees laten schrijven, enzovoort. We hadden een geweldige tijd en willen O.B.S. Burcht hartelijk bedanken voor de uitnodiging! •  
  Nieuws

 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008


 •  


  E: info@chineesleercentrum.nl   |   T: 06 1499 3141   |   Vacature   |   Privacy statements   |   Contact

  Alle rechten ©, Copyright Chinees Leercentrum 2007 - 2012
  Powered by hippette, Ontwerp & productie rechten
  Website is gemaakt voor Internet Explorers